Categorieën

Konijnen

Konijnenweetjes

Alle weetjes
Olifanten

Olifantenweetjes

Alle weetjes
Katten

Katten
weetjes

Alle weetjes
Honden

Hondenweetjes

Alle weetjes

Konijnen

 • Wist je dat konijnentanden per week wel 2 mm groeien? De tanden van konijnen blijven heel hun leven lang groeien. Door voldoende hooi en andere knaagmiddelen zoals wilgentakken te geven kan je deze groei onder controle houden.
 • Wist je dat konijnenoren helpen met afkoelen? De oren van konijnen kunnen afzonderlijk van elkaar draaien om de omgeving te scannen op geluid en daarnaast hebben ze een koelende functie. Konijnen kunnen namelijk niet zweten. Hitte raken ze kwijt middels hun oren.
 • Wist je dat wilde konijnen in ondergrondse burchten leven? Deze tunnelcomplexen ter grootte van een tennisveld. hebben tunnels welke 3 meter diep kunnen zijn. De groep konijnen die in deze tunnels leeft kan bestaan uit maar liefst 20 volwassen dieren met hun nageslacht.
 • Wist je dat konijnen een eigen alarmsignaal hebben? Wanneer een konijn alarm slaat, doet hij dit door met zijn achterpoten op de grond te kloppen. Op deze manier laat het konijn merken aan zijn groepsgenoten dat er iets aan de hand is.
 • Wist je dat konijnen zich kunnen voortplanten na 3 tot 9 maand? Dit is afhankelijk van het ras.

Olifanten

 • Wist je dat olifanten rouwen om hun doden? Olifanten leven samen in hechte kuddes, wanneer een olifant overlijdt is dit goed te zien. Sommige olifanten uit de kudden kunnen dagen bij het lichaam staan en met de slurf over het lichaam voelen. Ook zijn er meldingen bekend van olifanten die lichamen bedekte met takjes en bladeren en olifanten die jaarlijks naar de plek van overlijden teruggaan.
 • Wist je dat olifanten hun hele leven leren? Olifanten leren hun hele leven hoe ze zich het best kunnen aanpassen in wanneer er weinig eten is of er gevaar dreigt. Om deze reden is de matriarch van de kudde vaak ook het oudste vrouwtje. Deze heeft het meeste ervaring en kan de kudde het best leiden.
 • Wist je dat olifanten gebruik maken van gereedschap? Olifanten gebruiken voorwerpen uit hun omgeving om problemen op te lossen. Zo gebruiken ze takken om te krabben op plekken waar ze niet goed bij kunnen of gebruiken ze de takken om vliegen weg te slaan.
 • Wist je dat olifanten kunnen horen met hun poten? Afrikaanse olifanten hebben sensoren in hun voorpoten die gerommel in de grond opvangen. Deze trillingen gaan via de botten in hun poten en schouders naar het middenoor. Door de signalen te vergelijken kan de olifant weten uit welke richting het geluid komt
 • Wist je dat de naaste verwant van de olifant lijkt op een cavia? De Kaapse klipdas is een klein en pluizig zoogdier dat voor komt in de rotsachtige gebieden van Afrika en langs de kust van de Arabische schiereilanden. De tenen, tanden en schedel hebben dezelfde kenmerken, echter zijn hun gemeenschappelijke voorouders al 60 miljoen jaar uitgestorven.

Katten

 • Wist je dat de voorpoten van katten 5 tenen hebben terwijl de achterpoten maar 4 tenen hebben?
 • Wist je dat katten ook rechts of links potig kunnen zijn? Katten hebben vaak een voorkeur om met hetzelfde pootje een handeling uit te voeren. Poezen zijn meestal rechtspotig en katers zijn meestal linkspotig.
 • Wist je dat katten geen zoete smaken proeven? Door een genetische afwijking kunnen katten geen zoete smaken proeven.
 • Wist je dat katten tijdens het drinken hun tong niet in het water steken? Tijdens het drinken strijken katten heel zachtjes met hun tong over het wateroppervlak. Dit gebeurt ongeveer 4 keer per seconde waarbij er totaal 0,4 ml per seconde kan worden gedronken.
 • Wist je dat de oudste kat ooit een Texaanse kat was? De oudste kat ooit (Creme Puff) was 38 jaar en 3 dagen toen ze overleed.

Honden

 • Wist je dat mannetjeshonden hun poot opheffen tijdens het plassen uit dominantie? Door het optillen van hun poot kunnen ze hoger mikken. Hiermee willen ze een signaal afgeven dat ze groot en intimiderend zijn.
 • Wist je dat de vorm van het gezicht van je hond, iets zegt over de levensduur? Honden met scherpe gezichtstrekken leven doorgaans langer dan honden met een platter gezicht.
 • Wist je dat de kleinste hond ter wereld slechts 113 gram woog? De hond was een Maltees en was volledig volgroeid 113 gram.
 • Wist je dat de neusafdruk van een hond uniek is? De neusafdruk van een hond is even uniek als een vingerafdruk bij een mens. De neusafdruk zou dus kunnen worden gebruikt om een hond te identificeren.
 • Wist je dat honden ook zweten? Afkoelen doen honden grotendeels door te hijgen. Met hun tong verliezen ze warmte. Daarnaast zweten honden ook door hun zoolkussentjes.
Blogs
Ads
Ontdek

Honden

Ze staan ook wel bekend als de trouwe viervoeter en is in Nederland het op één na populairste huisdier. Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking heeft een trouwe viervoeter in huis

Lees verder

Katten

Een van de meest imposante dierensoort in het dierenrijk, alleen dan een tja… wat kleinere variant. Onze huiskat. De huiskat is in Nederland het meest populaire huisdier.

Lees verder

Knagers

Cavia’s, hamsters, chinchilla of misschien wel ratten? Ze behoren allemaal tot de familie knaagdieren. Niet echt bepaald een kleine familie… over de hele wereld bestaat de familie uit ruim 2200 soorten knaagdieren

Lees verder