Knaagdieren

Cavia’s, hamsters, chinchilla of misschien wel ratten? Ze behoren allemaal tot de familie knaagdieren. Niet echt bepaald een kleine familie… over de hele wereld bestaat de familie uit ruim 2200 soorten knaagdieren. Hiermee zijn knaagdieren de grootste zoogdierengroep! Maar liefst 40% van alle zoogdieren is een knaagdier. 

Het voornaamste kenmerk van een knaagdier is dat ze twee boventanden en twee ondertanden hebben. Deze tanden zijn vlijmscherp en moeten goed worden onderhouden, wat knaagdieren natuurlijk doen door te knagen. Het knagen houdt de tanden kort en scherp wat van groot belang is. De tanden van knaagdieren groeien namelijk hun hele leven door. Heb jij thuis een knaagdier? Zorg er dan voor dat er altijd wat te knagen is.

In Nederland worden er ongeveer 500.000 knaagdieren als huisdier gehouden. Het gaat hier veelal om de kleine knaagdieren zoals hamster, cavia’s en muizen, maar ook grote knaagdieren worden gehouden. Hierbij kan je denken aan de chinchilla. 

Het is belangrijk dat al de 500.000 knaagdieren in Nederland goed worden verzorgd. Scroll daarom snel naar beneden en tik op je favoriete dier om goed voorbereid aan jouw knaagdierenavontuur te beginnen.