Honden

Ze staan ook wel bekend als de trouwe viervoeter en is in Nederland het op één na populairste huisdier. Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking heeft een trouwe viervoeter in huis. Natuurlijk komt er heel wat kijken bij het houden van honden, daarom biedt deze pagina meer informatie over honden.

Hondenbench

Bij het aanschaffen van een hond, is het belangrijk om een bijpassende bench te kopen. Het formaat verschillt per hondenras. Voor de kleinere hondenras is de beste formaat 76cm lang x 52cm breed x 61cm hoog. De hondenrassen die aan dit formaat voldoen zijn onder andere:

 • Chihuahua
 • Dwergkeeshond
 • Dwergpoedel
 • Jack Russel
 • Maltezer
 • Yorkshire terriërs
 • Vlinderhondjes
 • Beagle
 • Dwergschnauzer
 • Franse bulldog
 • King Charles Spaniël
 • Pekinees
 • West Highland Terriër

Naast de bovenstaande rassen zijn er uiteraard ook nog andere rassen met een soort gelijk formaat.

De volgende bench maat welke veel voorbijkomt is 91cm lang x 60cm breed x 71cm hoog. Een aantal hondenrassen die bij dit formaat bench passen zijn:

 • American Staffordshire Terriër
 • Bulldog
 • Cocker Spaniël
 • Engelse Setter
 • Engelse Springer Spaniël
 • Shar Pei
 • Pit Bull Terriër

Naast de bovenstaande rassen zijn er uiteraard ook nog andere rassen met een soort gelijk formaat.

Het 3e formaat hondenbech heeft een afmeting van 106cm lang x 71cm breed x 81cm hoog.  De honden waarvoor dit formaat is gemaakt vallen onder de grotere honden. Hierbij kan je denken aan de volgende rassen:

 • Bearded Collie
 • Bouvier
 • Belgische Herder
 • Border Collie
 • Boxer
 • Dalmatiër
 • Golden Retriever
 • Ierse Setter
 • Mechelse Herder
 • Duitse Herder
 • Doberman Pincher
 • Rotweiller

En natuurlijk vergelijkbare rassen met ongeveer hetzelfde formaat hond.

Het laatste en tevens grootste formaat hoort natuurlijk ook bij de grootste honden. Een bench van 120cm lang x 81cm breed x 91cm hoog is perfect voor honden zoals:

 • Duitse Dog
 • Greyhound
 • Ierse Wolfshond
 • New Foundlander
 • Sint Bernhard
Bij twijfel is het verstandig om een maatje groter te kiezen. Een bench kan immers alleen kleiner worden gemaakt, en niet groter. Het kleiner maken van de bench kan al makkelijk worden gedaan met het gebruik van houten planken of grote dozen. Dit zie je veelal bij puppy’s. 

Hondenvoer

Elk soort hondenvoer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.  Afhankelijk van type hond, het gedrag van de hond en je eigen financiële middelen kan je kiezen uit 3 verschillende types. Dit zijn:

 • Droogvoer
 • Blikvoer
 • Diepvriesvoer

Uiteraard zijn de 3 types hondenvoer te verkrijgen in verschillende variaties voor elke leeftijdscategorie.

Droogvoer

Alle soorten hondenbrokken vallen onder de categorie droogvoer. Dit geld voor zowel de geperste brokken (pellets) als de krokante brokken (ronde brokken). Om deze brokken te maken wordt er gebruik gemaakt minstens één soort graan (tarwe, gerst of mais) of rijst als de hond niet tegen gluten kan. Dit wordt gecombineerd met dierlijke eiwitten welke veelal worden gehaald uit kip, rund of zalm. Daarnaast kunnen er nog dierlijke vetten, plantaardige vetten, mineralen en antioxidanten worden toegevoegd. Dit laatste zorgt voor een langere houdbaarheid van het voer.

 

Kwalitatief goede hondenbrokken zijn voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhouding en relatief goedkoop. Wanneer de hond nog beschikt over een gezond gebit kan men prima kiezen voor brokken. Geëxtraheerde brokken verlagen de kans op tandvlees bij honden. Deze brokken lossen pas op wanneer ze in de maag zijn. Als de hond een minder gezond gebit heeft dat gevoelig is, zijn brokken niet altijd de beste oplossing. 

 

Een ander nadeel van brokken is dat ze over zeer weinig water beschikken. Wanneer je hondenbrokken geeft is het dus van groot belang om hier altijd water bij te geven. Het verteren van brokken duurt ook langer in vergelijking met de andere soorten hondenvoer. Om deze reden is het verstandig de brokken en het water na fysieke inspanning te geven in plaats van ervoor. 

 

Blikvoer

Blikvoer is een ideale oplossing wanneer men veel tegelijk in wil slaan of voor honden met een gevoelig gebit. Het bevat vlees met zowel groente als granen en is erg lang houdbaar (tenzij geopend). Wel moeten honden er veel van eten aangezien het beschikt over een grote concentratie vocht. Deze grote hoeveelheid vocht zorgt ervoor dat honden het makkelijk kunnen eten en automatisch hun vochthuishouding op peil houden. Honden met een gevoelig gebit en oude honden kunnen daarom beter blikvoer eten dan droogvoer.

 

Blikvoer ruikt en smaakt er goed voor honden, daarnaast is het ideaal voor honden met overgewicht. Blikvoer beschikt door het hoge watergehalte over relatief weinig calorieën en dient al een volledige maaltijd. Ondanks het hoge percentage van water zijn dus alle voedingsstoffen aanwezig welke de hond nodig heeft.

 

Terwijl blikvoer goed kan zijn voor honden met een gevoelig en slecht gebit, heeft het ook een nadelig effect op het gebit. Doordat blikvoer erg zacht en plakkerig is, ontstaat er gemakkelijker tandplak en tandsteen. Bij het geven van blikvoer moet dus voldoende gebruik worden gemaakt van gebitsverzorgende kauwmiddelen en zal eens in de zoveel tijd het gebit van de hond handmatig moeten worden gereinigd.

 

Diepvriesvoeding

In tegenstelling tot wat vele denken is diepvriesvoeding erg gezond. Dit komt met name doordat het voer grotendeels uit rauw vlees bestaat. Wel moet er rekening gehouden worden met het bewaren van het eten. Eenmaal ontdooit kan dit maar een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Daarnaast moet je het vlees in de koelkast ontdooien. Hier moet dus langere tijd van tevoren rekening mee gehouden worden.   

 

De gewone huishoudhond is een afstammeling van de grijze wolf en heeft een soortgelijk verteersysteem. Rauw vlees is voor de gewone hond goed te verteren, daarnaast sluit het aan bij de natuurlijke behoefde en krijgen honden van rauw vlees een gezondere vacht. Naast de natuurlijke behoefde en de gezonde vacht, is het geven van diepvriesvoeding/rauw vlees ook goed voor het verbeteren van de weerstand en het tegengaan van overgewicht.  Rauw vlees bevat namelijk bacteriën en weinig tot geen koolhydraten

 

De nadelen van diepvriesvoeding/rauw vlees zijn dat sommige bacteriën zoals het Salmonellabacterie in zeldzame situaties een gevaar kunnen zijn voor oudere en zwakkere honden. Ook vergt het meer hygiëne en tijd om het voer te bereiden. Tot slot moet er bij diepvriesvoeding worden gekeken of alle voedingsstoffen erin zitten, en mogen dragende teven dit niet hebben. Deze kunnen namelijk parasieten ontwikkelen en doorgeven aan hun nesten.

 

Beweging

Honden zijn actieve dieren die behoefte hebben aan regelmatige beweging en uitlaat activiteiten om gezond en gelukkig te blijven. Dit is vooral belangrijk voor honden die in stedelijke omgevingen leven waar ze misschien minder kans hebben om te rennen en te spelen dan hun landelijke tegenhangers.

Een hond die niet genoeg beweging krijgt, kan gedragsproblemen ontwikkelen zoals vernielzucht, agressie en overgewicht. Beweging is ook belangrijk voor het mentale welzijn van honden en kan helpen om stress en verveling te verminderen.

Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat een hond voldoende beweging krijgt. Dagelijkse wandelingen zijn een goede manier om de behoefte aan beweging te vervullen, maar je kunt ook andere activiteiten overwegen zoals het spelen van fetch, het lopen van een parcours of het doen van hondensporten zoals gehoorzaamheid of agilitijd.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en sommige honden hebben misschien meer beweging nodig dan anderen. De plaatselijke dierenarts kan u helpen bepalen hoeveel beweging uw hond nodig heeft op basis van zijn leeftijd, ras en fysieke conditie.

Als je ervoor zorgt dat uw hond voldoende beweging krijgt, zult u merken dat hij een gelukkiger en gezonder dier is. Dus geef uw hond de beweging die hij nodig heeft en geniet samen van de voordelen van regelmatige activiteit.

Puppycursus

Een puppy cursus is een geweldige manier om uw nieuwe hondje op te leiden en te socialiseren. Het is belangrijk om uw puppy op jonge leeftijd te leren hoe hij zich moet gedragen, zodat hij opgroeit tot een welopgevoede volwassen hond.

 

Er zijn veel verschillende puppy cursussen beschikbaar, dus het is belangrijk om te kiezen voor een programma dat bij jezelf en je hond past. Sommige cursussen richten zich meer op basiscommando’s zoals “zit” en “blijf”, terwijl andere cursussen meer gericht zijn op socialisatie en het aanleren van goed gedrag in specifieke situaties, zoals wanneer een hond in een drukke stad loopt.

 

Het is ook belangrijk om te zoeken naar een gekwalificeerde instructeur die ervaring heeft met het werken met puppies. Zorg ervoor dat de instructeur gebruik maakt van positieve versterking en geen geweld of angst gebruikt om gedrag te veranderen.

 

Een puppy cursus kan ook een geweldige manier zijn om andere hondenliefhebbers te ontmoeten en te leren van andere eigenaren. Het delen van ervaringen en advies met andere hondenbezitters kan zeer waardevol zijn, vooral als het je eerste hond is.

 

Al met al is een puppy cursus een geweldige investering in de toekomst van uw hond. Het zal hem helpen om op te groeien tot een welopgevoede en gehoorzame volwassen hond, en het zal ook helpen om de band met uw hond te versterken. Dus als u een nieuwe puppy heeft, overweeg dan zeker om hem aan te melden voor een puppy cursus!

Hypoallergeen

Hypo betekent ‘laag’. Het begrip allergeen duidt op de potentie van een stof om een allergische reactie te veroorzaken. De betekenis van hypoallergeen is dus als volgt: Lage kans op een allergische reactie.

Hyperalerge honden zijn honden die overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen en allergenen in hun omgeving. Dit kan leiden tot ernstige allergische reacties, zoals huiduitslag, niezen, tranende ogen en ademhalingsproblemen.

De belangrijkste oorzaak van hondenallergieën is echter niet de hond zelf, maar de stoffen die op de huid van de hond aanwezig zijn, zoals huidschilfers, speeksel en urine. Deze stoffen kunnen door mensen worden ingeademd of op de huid terechtkomen, wat kan leiden tot allergische reacties.

Er zijn enkele rassen die gevoeliger zijn voor allergieën dan anderen. Bijvoorbeeld, poedels, schnauzers, terriers en poodles zijn vaak hyperallerge. Dit komt omdat deze rassen een dicht, krullend haar hebben, wat betekent dat de huid niet goed kan ademen en dat de allergenen gemakkelijk op de huid kunnen blijven plakken.

Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om de kans op allergische reacties te verminderen als u een hyperallerge hond heeft:

 • Was regelmatig de oren van uw hond om oorsmeer te verwijderen en houd de vacht schoon en goed verzorgd.
 • Gebruik hypoallergene shampoos en conditioners om de huid van uw hond te helpen ademen.
 • Vermijd het gebruik van synthetische materialen in de mand van uw hond, zoals kunststof of rubber, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen zoals katoen of wol.
 • Zorg ervoor dat het huis goed geventileerd is en vermijd het gebruik van parfum, luchtverfrissers of andere chemische producten in de buurt van uw hond.

Hyperallerge honden kunnen een uitdaging zijn om voor te zorgen, maar met de juiste verzorging en aandacht kan je ervoor zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft.

Hondenriem

Hondenriemen zijn een belangrijk hulpmiddel om je hond te leiden en te controleren wanneer je met hem of haar gaat wandelen. Ze zijn niet alleen handig voor het leiden van je hond, maar ze kunnen ook helpen om je hond te beschermen.

 

Er zijn verschillende soorten hondenriemen op de markt, en het is belangrijk om de juiste riem te kiezen voor uw hond. Voor kleine honden zijn dunne, lichtere riemen vaak voldoende, terwijl grotere honden een stevigere, zwaardere riem nodig hebben.

 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en het gedrag van uw hond. Jonge, actieve honden zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk meer uitdagingen zoeken, zoals trekken aan de riem of proberen weg te rennen, dus een stevigere riem kan nodig zijn.

 

Er zijn ook speciale riemen beschikbaar voor honden met specifieke behoeften, zoals honden met een brachycefaal (kort) gezicht, die moeilijk kunnen ademhalen met een normale riem om hun nek. In dit geval kan een harnas een goede optie zijn om druk op de nek te verminderen.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat een hondenriem niet alleen bedoeld is om je hond te leiden, maar ook om hem of haar te beschermen. Het gebruik van een hondenriem kan helpen om je hond te bevrijden als hij of zij in gevaar is, en kan ook helpen om ongelukken te voorkomen.

 

Al met al zijn hondenriemen een belangrijk hulpmiddel voor iedereen die een hond heeft. Ze bieden niet alleen controle en bescherming voor de hond, maar ook voor jezelf en andere mensen en huisdieren in de omgeving.

Blog

Wat is de afkomst van een hond?

De afkomst van de hond is een interessant onderwerp dat velen van ons zich waarschijnlijk wel eens hebben afgevraagd. Hoewel honden al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van ons leven zijn, is ...

Zo loyaal als een hond

Loyaliteit is een van de belangrijkste eigenschappen van een hond en een van de redenen waarom ze zo geliefd zijn als huisdieren. Loyaliteit is de neiging van een hond om trouw te zijn aan zijn baasje ...

De staart van een hond

De staart van een hond is een belangrijk onderdeel van hun communicatie. Het is een natuurlijk uitdrukkingsmiddel dat honden gebruiken om hun emoties en gedachten te tonen. In deze blog zullen we een ...

De reuk van een hond

De reuk van een hond is ontzettend krachtig en kan worden gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden. Het is een van de belangrijkste zintuigen van een hond en kan worden gebruikt om te ruiken ...

Door de ogen van je viervoeter

Honden zien de wereld op een andere manier dan mensen, en het is belangrijk om te begrijpen hoe honden de wereld waarnemen om hen beter te kunnen begrijpen en om te gaan met hun gedrag. Hier zijn ...

Waarom hijgen honden?

Het is normaal voor honden om te hijgen, vooral wanneer ze actief zijn of in warme omstandigheden. Het hijgen van een hond heeft verschillende redenen en kan worden gebruikt om de lichaamstemperatuur ...
Blogs
Ads
Ontdek

Honden

Ze staan ook wel bekend als de trouwe viervoeter en is in Nederland het op één na populairste huisdier. Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking heeft een trouwe viervoeter in huis

Lees verder

Katten

Een van de meest imposante dierensoort in het dierenrijk, alleen dan een tja… wat kleinere variant. Onze huiskat. De huiskat is in Nederland het meest populaire huisdier.

Lees verder

Knagers

Cavia’s, hamsters, chinchilla of misschien wel ratten? Ze behoren allemaal tot de familie knaagdieren. Niet echt bepaald een kleine familie… over de hele wereld bestaat de familie uit ruim 2200 soorten knaagdieren

Lees verder