Chinchilla's

Op deze pagina is diverse informatie te vinden over de chinchilla. Wil jij beginnen met het houden van chinchilla’s? lees je dan eerst goed is.

Chinchilla's als huisdier

Chinchilla’s komen in Nederland wat minder vaak voor als huisdier, dit mede doordat de chinchilla een knaagdier is voor gevorderden. Daarnaast is de chinchilla bedreigd diersoort die door de vraag naar bond bijna niet meer in het wild voorkomt. De chinchilla ziet er door zijn pluizige lichaam erg knuffelaar uit, dit is echter niet het geval. Chinchilla’s houden niet van aanraking. Het houden van chinchilla’s is mede daardoor niet geschikt voor jonge kinderen.

 

Voor de wat oudere knaagdieren liefhebbers kan een chinchilla een prima keuze zijn. Hou wel rekening met de leeftijd, ruimte en verzorging. De gemiddelde chinchilla in gevangenschap bereikt een leeftijd van circa 10 jaar maar kunnen zelfs een leeftijd van 20 jaar bereiken. Ook hebben ze verzorging nodig op vaste tijden. 

Chinchilla kooi

Voor 2 chinchilla’s is er een kooi benodigd van minimaal 1m2. Voor elk extra dier dat u neemt moet hier minimaal 0,5 m2 bodemoppervlak bijkomen. Dit lijkt weinig maar chinchilla kooien zijn hoger omdat chinchilla’s van klauteren houden. Let erop dat de kooi niet te hoog is. Chinchilla’s kunnen nog wel is vallen. De maximale hoogte van de kooi mag daarom 1,5 meter bedragen en de hoogte tussen de plateaus max maximaal 50 cm bedragen. 

 

Naast het formaat van de kooi, is de plaatsing ook erg belangrijk. De chinchilla kooi mag niet op de tocht staan. Ook moet de kooi op een plek worden gezet waar de zon niet direct op schijnt. 

 

De kooi moet beschikken over een bak met chinchillazand. Met dit zand verzorgt de chinchilla zijn vacht. Als extra kan er een schep anti-schimmelpoeder door het zand worden gemengd. Dit houdt eventuele schimmelinfecties op afstand. Wel moet er rekening worden gehouden met zogende vrouwtjes, bij deze vrouwtjes mag er geen anti-schimmelpoeder worden gebruikt.  

 

Hou in de gaten of de chinchilla’s minimaal 1 a 2 keer op de dag een bad nemen in chinchillazand. Doen ze dit niet, ververs dan het zand en kijk of ze nu wel een bad nemen.

 

Er zijn behoorlijk wat kooien op het internet te vinden. Een paar geschikte kooien voor chinchilla’s zijn:

Savin suite royale XL 

 

Afmetingen en gewicht

 

Product lengte            140 cm

 

Product breedte         65 cm

 

Product hoogte          146 cm

 

Product gewicht         48000 gram

Midwest Critter Nation Double

 

Afmetingen en gewicht

 

Product lengte           92 cm

 

Product breedte         61 cm

 

Product hoogte          160 cm

 

Product gewicht         45000 gram

FURNIBELLA Knaagdierenkooi

 

Afmetingen en gewicht

 

Product lengte           43,7 cm

 

Product breedte         64 cm

 

Product hoogte          131,2 cm

 

Product gewicht         onbekend

 

Strong Texas Afmetingen en gewicht

 

Product lengte            91 cm

 

Product breedte         63,5 cm

 

Product hoogte          160 cm

 

Product gewicht         onbekend gram

Naast een goede kooi is het chinchillazand ook erg belangrijk. 

Chinchilla's samenhouden

Wanneer je chinchilla’s aanschaft moet je altijd meer dan 1 chinchilla nemen. Chinchilla’s zijn groepsdieren en hebben aandacht van een soortgenoot nodig. Je kan kiezen voor een vrouwtjes groep, een mannetjes groep of een mannetje en een vrouwtje samen. Bij de laatste optie is het verstandig om het mannetje te laten castreren. Hou er ook rekening mee dat de chinchilla’s met elkaar zijn opgegroeid. Het koppelen van oudere chinchilla’s is wel mogelijk maar brengt risico’s met zich mee. Laat ze dus eerst aan elkaar wennen door bijvoorbeeld 2 kooien naast elkaar te zetten.

Wat eten chinchilla's

Chinchilla’s zijn herbivoren. Dit houdt in dat chinchilla’s alleen plantaardig voedsel eten. Dit voedsel bestaat meestal uit kruiden en gras. 

 

Noten, zaden en granen passen niet in het dieet van een chinchilla.

 

Een Chinchilla moet dagelijks vers hooi, vers water, kruiden en knaagmateriaal krijgen. Ook heeft de chinchilla speciaal voer waarvan ze elke dag 1 theelepel mogen hebben. Het is niet verstandig om droogvoer te geven dat geschikt is voor andere knaagdieren, daarnaast mogen chinchilla’s geen vochtig fruit of snoepjes met yoghurt. 

 

 • Hooi
 • Water
 • Pellets

 • Een rozijntje
 • Harde stukje wit brood
 • Gedroogde rozenbottel
 • Stukje gedroogde wortel
 • Stukje gedroogde appel
 • Stukje Johannesbrood
 • Stukje harde speghetti
 • Haver
 • Luzerne
 • Tarwe-aren
 • Gras-aren
 • Knaagsticks

 

 • Groenten
 • Pinda's
 • Chocolade
 • Zonnebloempitten
 • Noten

Gedrag van chinchilla's

Chinchilla’s zijn over het algemeen rustig maar houden er ook van om te rennen, springen en klauteren. Ze beginnen tegen de schemering actief te worden en slapen dus het grootste gedeelte van de dag. Het is belangrijk dat de kooi mogelijkheden biedt voor de chinchilla’s om zich overdag terug te trekken. Verder zijn chinchilla’s sociaal tegen hun soortgenoten maar houden er niet van om te worden opgepakt door hun baasje. Ook zijn ze stressgevoelig dus plaatsing van de kooi is erg belangrijk.

Bodembedekker

Chinchilla’s zijn minder afhankelijk van de bodembedekking dan andere knaagdieren, toch is het belangrijk om je goed in te lezen. Er zijn redelijk wat bodembedekkers welke worden gebruikt voor chinchilla’s maar niet elke bodembedekker is even geschikt. De 3 beste bodembedekkers zijn:

Hennepvezel *****

Hennepvezel is een goede bodembedekker voor chinchilla’s. Het is niet veel duurder dan zaagsel, maar is veel gezonder en neemt goed vocht op. Doordat de urine bij hennepvezel naar de bodem zakt blijft de toplaag droog. Een waterdichte bodem is dus wel belangrijk bij het gebruik van hennepvezel. Wanneer je dit niet hebt zou je de bodem kunnen afdekken met absorberende houtkorrels.

Fleece ****

Hennepvezel is een goede bodembedekker voor cavia’s. Het is niet veel duurder dan zaagsel, maar is veel gezonder en neemt goed vocht op. Doordat de urine bij hennepvezel naar de bodem zakt blijft de toplaag droog. Een waterdichte bodem is dus wel belangrijk bij het gebruik van hennepvezel. Wanneer je dit niet hebt zou je de bodem kunnen afdekken met absorberende houtkorrels.

Back to nature ****

Back to nature is een milieuvriendelijke bodembedekker welke bestaat uit ongeveer 99% gerecycled papier. Het absorbeert vocht goed en is niet schadelijk voor de chinchilla’s de bodembedekker kan dus goed worden gebruikt.